wybrany artykuł

Oryginalne okna? To możliwe!

Masz piękny dom, ale twoje okna wydają się smutne i nieoryginalne? A może mieszkasz w bloku i chciałbyś się czymś wyróżnić? Teraz staje się to możliwe! Nie bez powodu używa się powiedzenia ?okno na świat?. Bowiem to właśnie przez nie często siedząc w domu mamy kontakt z naszym otoczeniem. Słyszymy przejeżdżające samochody i dzieci bawiące się na podwórku. Nic dziwnego, że chcielibyśmy urozmaicić wygląd naszych szklanych przyjaciół. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzą silikonowe przyssawki!

Jak osiągnąć sukces w gastronomii

porcelana gastronomicznaKażdy, kto planuje otwarcie jakiegokolwiek punktu gastronomicznego powinien zadbać o kilka podstawowych elementów. Jedną z najważniejszych kwestii jest odpowiednie wyposażenie do gastronomii. Bez niego, żadna restauracja, bar mleczny, a nawet małe bistro nie będzie w stanie poprawnie funkcjonować. Od tego z kolei zależy zadowolenie Klientów, a w związku z tym, również przyszłość całego lokalu. Goście są najważniejsza częścią restauracji.

 

Wybierając się na zakupy związane z wyposażeniem lokalu gastronomicznego, warto kierować się kilkoma, wcześniej przygotowanym wskazówkami. Pomoże to uniknąć nietrafionych zakupów. Jest to bardzo ważne w przypadku sprzętów gastronomicznych. Należą bowiem do nich: zastawa bufetowa i stołowa, przybory i naczynia kuchenne, piece gastronomiczne, torby oraz pojemniki służące do przechowywania oraz transportowania napojów i żywności, akcesoria stołowe, wyposażenie barowe, meble ze stali nierdzewnej, urządzenia służące do obróbki termicznej i mechanicznej, urządzenia wykorzystywane do utrzymywania odpowiedniego poziomu czystości w całym lokalu, ekspresy do kawy, noże i deski gastronomiczne, ciągi kuchenne, elementy służące do wyposażenia pizzerii czy cukierni, urządzenia z powodzeniem wykorzystywane w chłodnictwie i jeszcze wiele innych sprzętów. Najważniejsze jest to, aby podczas ich wyboru, wybrać tylko te, które są naprawdę potrzebne w danej restauracji. Całkowicie zbędny jest bowiem piec do pizzerii w lokalu, który specjalizuje się w przyrządzaniu kuchni bałkańskiej i odwrotnie w pizzerii lub w kuchni włoskiej niezbędny jest odpowiedni piec gastronomiczny. Kupując nieadekwatny sprzęt narażamy się tylko na niepotrzebne, zazwyczaj dużego rzędu wydatki. Istotną kwestia jest również, to, aby wybierając rozmaite dodatki, które będą znajdowały się na sali dla gości, również pasowały do charakteru całego lokalu. Tak jest , na przykład, w przypadku zastawy stołowej. Może być ona wytworna i elegancka, a więc pasująca do drogiej restauracji, ale może być również designerska i oryginalna, która świetnie będzie pasować do nowoczesnego wnętrza. Jeśli wszystko ze sobą współgra, to jest to duży plus dla lokalu gastronomicznego. Klient, który tylko przekracza próg restauracji, powinien od razu poczuć się zachęcony do tego, aby dłużej w niej zostać. Przyczyniają się do tego zapachy oraz wystrój, czyli to, co jest widoczne na pierwszy rzut oka i... nosa. Smaki są bowiem poznawane później. I właśnie do tego wszystkiego, zarówno dla wystroju, jak i wspaniałych smaków, przyczyniają się odpowiednie sprzęty gastronomiczne. Ich celem jest usprawnianie pracy szefa kuchni oraz jego pomocników, czynienie jej lżejszą, co z kolei ma bezpośrednie przełożenie na jakość serwowanych gościom potraw.

Być może nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że praca na kuchni nie należy do najłatwiejszych. I wcale nie wiąże się to z wykonywaniem skomplikowanych potraw. Jeśli ktoś ma prawdziwy kulinarny talent, to przygotowywanie posiłków nie stanowi dla niego najmniejszej trudności, a jedynie przyjemność. Chodzi mianowicie o warunki, jakie zazwyczaj panują na kuchennym zapleczu. Podczas przygotowywania dań, panuje tam zamęt, nierzadko chaos, wysoka temperatura, która sprawia, że w pomieszczeniu jest duszno i dość nieprzyjemnie. Poza tym, kucharze narażeni są na zagrożenia zdrowia, nierzadko również życia. Jest to związane z posługiwaniem się rozmaitymi urządzeniami i narzędziami, jak, na przykład, noże kuchenne, elektryczne maszynki do mielenia, gorące garnki i brytfanny. W związku z tym, bardzo istotna kwestia jest wyposażenie w kuchni w odpowiedni sprzęt, który nie będzie przestarzały czy też niesprawny. Dzięki niemu, zapewniona będzie ergonomia pracy oraz odpowiedni poziom bezpieczeństwa. Trzeba bowiem wiedzieć, że nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy bezdyskusyjnie posiadają talent i umiejętności kulinarne, potrzebują pomocy ze strony rozmaitych, nowoczesnych kuchennych urządzeń.zastawa stołowa

Poza odpowiednim wyposażeniem kuchni, trzeba również zadbać o właściwy wystrój i wyposażenie sali jadalnej. Niektórzy właściciele nie zwracają uwagi na tak drobne elementy, jakimi są, na przykład akcesoria stołowe lub wyposażenie barowe, czy zastawa bufetowa. Wszystko to ma bowiem nie tylko doskonale komponować się z całym wnętrzem, ale również odpowiednio służyć gościom. Zatem, wszelkie sztućce, zastawa stołowa, przyprawniki powinny by c dobrze dobrane. Ważne również jest to, aby nie były na nich widoczne ślady upływającego czasu. W takim wypadku, poszczególne elementy należy bezwzględnie wymienić na nowe. Dbałość o szczegóły jest bowiem bardzo istotna dla całości.

Warto zainwestować w odpowiednie wyposażenie do gastronomii, które pomoże osiągnąć sukces każdej restauracji. Pozytywne tego skutki odczują zarówno sami właściciele lokali, jak i pracownicy, a przede wszystkim restauracyjni goście, którzy będą mogli rozkoszować się wspaniałym smakiem i zapachem potraw. Zadowolenie klientów to bowiem klucz do sukcesu. Bez nich nie ma racji bytu żaden punkt gastronomiczny.

Microsoft Dynamics AX a zarządzanie firmą

Każdy szef pragnie, aby jego firma rozwijała się w sposób w pełni sensowny i przynoszący jak największe zyski. Dobrze jednak wiemy, że zanim do tego dojdzie musi minąć naprawdę sporo czasu. Jedynie sensownie rozplanowane działania w naszej firmie przynieść mogą spodziewane rezultaty w danym czasie i sprawić mogą, że wszyscy będą zadowoleni z podjętych działać, a także odpowiedniej ich realizacji. W jaki sposób więc szef powinien zarządzać firmą, aby jego działanie nie irytowało pracownika, a jednocześnie przynosiło firmie zysk?